Зростання обсягів будівництва та проблеми галузі. Огляд засідання Президії Будівельної палати України (фото)

27 грудня  у центральному офісі Корпорації «ДБК-Житлобуд» відбулося засідання Президії Будівельної палати України, на якому були обговорені питання роботи будівельного комплексу України та діяльність  Палати в 2016 році, визначені завдання на перспективу.


У засіданні  взяли участь члени Президії Палати, серед яких визначні керівники та організатори будівельного комплексу, зокрема, Герої України П.С.Шилюк і  В.І.Петренко. Серед запрошених були: голова підкомітету профільного Комітету Верховної Ради України О.О.Марченко, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Л.Р.Парцхаладзе,  президент УСПП А.К.Кінах, Голова профспілки працівників будівництва та промбудматеріалів України В. М. Андреєв, перший заступник голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву С.О.Комнатний, директори департаментів Мінрегіону та  Міністерства освіти Н.В. Козловська і М.С. Кучинський, голова виконкому Спілки наукових та інженерних об’єднань України В.В.Бурма.

Засідання Президії вів та виступив з доповіддю Президент Будівельної палати України,  Герой України  П.С.Шилюк. Він, зокрема, наголосив на тому, що будівельна галузь країни у  січні – листопаді 2016 р.  досягла  виконання будівельних робіт на суму 59,3 млрд. грн., це на 14,1% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.  Зокрема, обсяги робіт із спорудження будівель збільшилися на 16,1%.  Будівництво житла зросло на 13%.

П.С.Шилюк зазначив, що більше половини спорудженого житла — 52,6% — це багатоквартирні будинки. «І питома вага їх зростає, тоді як ще недавно переважала індивідуальна забудова. Зараз ситуація тут поступово стає більш звичною, економічно і соціально обґрунтованою», — сказав він. У цьому контексті Президент підкреслив, що в Україні треба підтримувати і розвивати  індустріальний метод будівництва, який є одним із головних напрямів швидкого спорудження сучасного доступного житла.

П.С.Шилюк також загострив увагу на питаннях  відновлення реалізації у повному обсязі як загальнодержавних, так і місцевих програм будівництва доступного житла та пільгового молодіжного кредитування, створення  державного фонду орендного житла.

«Тут потрібні не просто звернення до влади, а проекти відповідних законодавчих актів», — наголосив керівник Палати. Це ж стосується і вирішення проблеми зношеного та аварійного житла, зокрема, панельних будинків початку 60-х років минулого століття. «Розраховувати, що держава профінансує і знесення старих «хрущовок», і підвищення рівня тепло- та енергозбереження будівель, звичайно, не можна, але держава повинна законодавчо визначити, на яких умовах будуть вирішуватися ці проблеми», — сказав він.

За словами П.С.Шилюка, назріла  потреба запровадження  професійного і публічного реєстру надійності забудовників, які працюють на ринку житла, з тим, щоб допомогти потенційному інвестору правильно зорієнтуватися у своєму виборі. Такий реєстр допоможе також і підрядним (субпідрядним) організаціям при укладанні угод із своїми партнерами.

Він повідомив далі, що Будівельна палата бере постійну участь у роботі Мінрегіону, профільного комітету Верховної Ради України щодо вдосконалення нормативно-правової бази з питань містобудування та дерегуляції. За словами П.С.Шилюка, експерти, які працюють у комітетах Палати, долучилися до розробки багатьох  законопроектів, які стосуються питань вдосконалення містобудівної діяльності. «Крім того, — сказав він, — за нашим наполяганням затверджено нові Ліцензійні умови  провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів IV і V категорій складності та вичерпний перелік робіт, які підлягають ліцензуванню».

Президент Палати у своєму виступі звернув увагу на питання підготовки кваліфікованих кадрів, брак яких може негативно позначитися на темпах зростання обсягів будівництва. Він висловив думку про необхідність  закріплення  професійно-технічних навчальних закладів будівельного профілю за потужними будівельними організаціями. Будівельна палата має підготувати реалістичні пропозиції з цього питання,  сказав він.

З інтересом учасники засідання Президії Палати сприйняли виступ заступника міністра Мінрегіону Л.Р.Парцхаладзе, який поінформував про заходи Міністерства щодо дерегуляції у будівельній галузі, спрощення умов ведення бізнесу.   Він також висловив думку про необхідність створення  Містобудівного кодексу, що дало б змогу систематизувати законодавчі норми, які регулюють діяльність учасників будівельного ринку. Заступник міністра детально зупинився на інших питаннях, які, за його словами, слід вирішувати спільно Міністерству і такій авторитетній професійній організації, якою є Будівельна палата України.

Президент Українського союзу промисловців і підприємців  А.К.Кінах загострив увагу на  питаннях збереження трудового потенціалу, адже, за його словами, в останні роки в країні посилюються темпи відтоку за кордон кваліфікованих спеціалістів, зокрема, будівельних професій. Низький рівень оплати праці та соціальних гарантій, незабезпеченість житлом молодого покоління  посилюють загальні негативні демографічні  тенденції в Україні. А.К.Кінах закликав до системної співпраці УСПП та Будівельної палати задля формування спільної стратегії подолання кризових явищ в економіці, опрацювання конкретних програм модернізації галузі.

В ході обговорення доповіді Президента П.С.Шилюка також порушувалися питання підготовки та закріплення кадрів у галузі, зокрема, директор департаменту Міносвіти М.С. Кучинський запропонував укласти угоду про відповідну співпрацю між Палатою і відомством.

На Президії заслухано звіт про стан виконання поточних планів Будівельної палати в 2016 році, з яким виступив  її віце-президент – виконавчий директор  А.А.Дронь.

Учасники засідання  затвердили план роботи Будівельної палати на 2017 рік, з інформацією про який виступив перший віце-президент Будівельної палати С.Т.Сташевський. Учасників засідання зацікавила інформація С.Т.Сташевського щодо стану підготовки Єдиної рейтингової платформи надійності  забудовників. Вона має бути задіяна вже на початку наступного року.

До складу Будівельної палати було прийнято нових колективних членів —  Фонд енергоефективності  «КП-ЕСКО» та Громадську спілку «Українська Рада з зеленого (екологічного) будівництва». Керівникам цих організацій були вручені відповідні свідоцтва.

На засіданні були прийняті рішення щодо підвищення ефективності роботи комітетів Палати.

На закінчення  Президент П.С.Шилюк  подякував учасникам засідання за плідну спільну роботу і побажав колегам, а  в їх особі всім будівельникам країни, щасливого Нового року і Різдва Христового, а також висловив упевненість у тому, що в наступному 2017 році будівельний комплекс України буде спроможний вийти на більш високі рубежі.







Джерело: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal
Текст: Прес-служба  Будівельної палати України
Фото: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal

 

Комментарии запрещены.

Огнеупорные материалы