Як різні види житла впливають на людину

Житло, в якому живе людина, має на неї безпосередній вплив. У цьому переконані американські психологи та українські фахівці з нерухомості. Експерти дослідили, як особливості того чи іншого формату житла, вид проживання і характер взаємодії із сусідами впливають на психіку людей і чим небезпечна квартирна ізоляція.

Портал нерухомості «Dom2000» зібрав дані аналізу фахівців із різних сфер, у тому числі висновки психологів, щоб показати, як саме різні види житла впливають на людину. Хоча спеціалісти мають і окремі, проте досить схожі висновки щодо цього питання.

Комунальні квартири

Особливий формат спільного проживання городян у комунальних квартирах усе ще зустрічається в деяких містах України. Він породив особливу культуру сусідських взаємин. Нескінченні чвари, необхідність захисту своїх інтересів і відсутність особистого простору не залишаються без наслідків для психіки мешканців комуналок навіть після їх переїзду в окреме житло.

За словами психологів, з одного боку, у людей, що живуть в комунальній квартирі, відбувається розмивання особистих кордонів, оскільки персональний простір зовсім обмежений, і все життя проходить на очах у сусідів. Діти комуналок часто вже не розуміють, коли порушують межі їх особистого простору і дозволяють собою маніпулювати, або не можуть захиститися від насильства, в той же час вони самі з легкістю порушують межі інших.

Можлива і протилежна реакція, коли людина, у спробах зберегти свій простір, повністю закривається, стає підозрілою, недовірливою. Це своєрідний захист: не лізь, бо вб’є!

Спільна оренда житла

Такий спосіб спільного проживання як спільна оренда квартири – це нова форма комунального побуту, але з мінімальним впливом негативних факторів.

В каких районах столицы и пригорода жилье пользуется наибольшим спросом

У цьому випадку є можливість самому вибирати сусіда, і в цьому є позитивні сторони. Серед них: спілкування, взаємодопомога, поділ господарських турбот. Люди, які мають досвід такого проживання, більш відкриті, терпимі, схильні допомагати іншим, вважають психологи.

Багатоповерхові будинки

Будівництво багатоповерхівок і спальних районів створило новий рівень відчуження в міському середовищі. У сучасних житлових комплексах із дуже високою щільністю заселення люди практично не підтримують соціальні зв’язки.

Раніше в малоповерхових будинках проживало набагато менше людей, і сусіди зазвичай знали один одного особисто, віталися, іноді заводили дружні стосунки.

Експерти зазначають, що зараз майже ніхто не знає, хто живе за стіною, не кажучи вже про тих, хто живе на інших поверхах. Мешканець почав відчувати себе господарем шматка власності, закрився і психологічно відокремився від суспільства.

Але, людина істота соціальна, і, якщо будинок, сусідство не є джерелом спілкування, він знаходить інші способи об’єднання. Психологи зазначають, що зараз це відбувається онлайн. У соціальних мережах створюються спільноти, в тому числі і за територіальним принципом, де люди вирішують питання, наприклад, що стосуються життя району.

Три эффективных приема получить скидку при покупке квартиры

Мікро-апартаменти

За даними американських експертів, маленькі квартири можуть викликати певні психологічні проблеми у їх мешканців. Так, за словами директора дизайну людського здоров’я із Бостонського архітектурного коледжу Дака Копека, проживання в міні-квартирах від 22 до 35 квадратних метрів дуже негативно позначається на людській психіці. Особливо, якщо на цій маленькій площі розташували кухню, ванну кімнату і туалет.

Крихітне житло особливо негативно позначається на здоров’ї мешканців, яким 30-40 років. Проживання у таких апартаментах викликає психологічну напругу. У той час, як для студентів це ще прийнятно, то для дорослих людей обмежена площа (простір) є регулярним стресом.

Крім того, ще однією причиною стресу є необхідність в маленькій квартирі постійно рухати певні предмети та меблі. Адже вони не мають свого постійного місця через брак простору.

Дослідження інших експертів говорять про те, що проживання в квартирах маленької площі негативно впливає ще й на інтелектуальні здібності мешканців: виникають проблеми з концентрацією і навчанням.

Джерело: dom2000.com
Фото: novostroy.info

Комментарии запрещены.

Огнеупорные материалы