Міністерство екології та природних ресурсів наполягає на зміні підходів щодо обліку шкідливих викидів промисловими підприємствами

Міністерство екології та природних ресурсів наполягає на зміні підходів щодо обліку шкідливих викидів промисловими підприємствами. Про це в ефірі одного з телеканалів розповів Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

За його словами, найбільшої шкоди навколишньому середовищу завдають підприємства гірничо-металургійного комплексу та теплоелектростанції.

«У нас є топ-100 і топ-10 підприємств-найбільших забруднювачів. Вони здебільшого локалізовані у певних регіонах. Це не лише південь України. Такі підприємства є і на Івано-Франківщині, і у Львівській області, і під Києвом — неподалік тих елітних дач, де живе багато заможних киян», — розповів Остап Семерак.

Водночас Мінприроди пропонує змінити застарілі підходи до вирішення проблеми із обліком шкідливих речовин, які викидають промислові підприємства в атмосферу.

«Система, яку ми пропонуємо, передбачає обов’язкове встановлення фільтрів та лічильників з вільним доступом до цієї інформації всіх українців та жорсткими правилами: якщо перебрав свої ліміти на викиди, то маєш платити. Тобто, наша позиція вже сформульована. Зараз маємо виписати та змінити законодавство», — розповів Міністр.

Він нагадав, що у процесі децентралізації кошти від екологічного податку розділяються за принципом: 20% надходить до центрального бюджету, а 80% коштів залишаються в органів місцевого самоврядування.

«Наприклад, до бюджетів Запорізької області від місцевих комбінатів надійде 73-80 млн. грн. екологічного податку, які місцева влада  повинна спрямувати на природоохоронні заходи, зокрема, їх можна використати і на монтування нових фільтрів.  Але завдання Мінприроди – не збирати податки в місцеві бюджети, наше завдання – зменшити ці викиди», — зауважив Остап Семерак.

За його словами, деякі великі підприємства вже готові працювати за новими правилами у частині технічної модернізації виробництв та встановлення обладнання, яке б зменшувало кількість шкідливих викидів в атмосферу та їх негативний вплив на довкілля.

«Вже є перші ознаки, що український бізнес готовий нас почути.  Перші компанії почали це робити. Насправді, від цих викидів страждає не лише Україна, а й інші країни. Хмарам диму не потрібні паспорт і віза – на кордоні їх ніхто не перевіряє», — резюмував Міністр, зазначивши, що Україна поступово все ж змінює підходи до питань охорони навколишнього середовища.

 
Джерело: Урядовий портал

Комментарии запрещены.

Огнеупорные материалы