Що і де сьогодні будують в Україні

Стан та перспективи будівництва в Україні

Старий житловий фонд, мала кількість введеного в експлуатацію житла, нерівномірний розподіл активного будівництва по регіонах країни, вкрай малі обсяги будівництва — головні проблеми на ринку будівництва в Україні.

У Всеукраїнській спілці виробників будматеріалів проаналізували стан та перспективи будівництва у нашій державі. Висновки не надто втішні.

За результатами аналізу, президент Всеукраїнської спілки виробників буддматеріалів, віце-президент Конфедерації будівельників України Іван Салій, за 5 місяців поточного року будівельна галузь продемонструвала 9% росту. Але за минулі роки було 50% падіння. Більш-менш активно будують всього у п’яти регіонах: Одеса, Львів, Київ, Київська область, Івано-Франківськ.

«Інші — «мертві» регіони. Я не розумію, чим займається там влада. Немає грошей? То їх треба заробляти, а не тільки красти. Тому проблема є у будівництві і в державних програмах з будівництва. Навіть усі програми «попєрєдніків» анульовані», — наголосив Салій.


Обсяги будівництва

Обсяги будівництва за 2015 рік в Україні склали 55 917 млн грн (або 1,8 млн євро за курсом НБУ станом на березень 2016). З них будівництво житлових будівель — 13,5 млн, нежитлових — 14,4 млн. Ще 27 млн — на будівництво інженерних споруд.


Введення в експлуатацію житла

У 2014 році в експлуатацію ввели 9, 539 млн квадратних метрів житла. У 2015 — 9,227 млн, що на 3,3 % менше.

Лідирує у 2015 Київська область з 1,707 млн, далі — місто Київ, тут 1,352 млн квадратних метрів житла ведені в експлуатацію. «Бронза» — у Львіської області, 1,015 млн. Замикають першу п’ятірку Івано-Франківська і Одеська області з 796 і 632 тисячами квадратних метрів житла відповідно.

Аутсайдери зі введення житла в експлуатацію: Луганська і Донецька області — з 10 тисячами квадратних метрів кожна, і Запорізька, Дніпропетровська і Кіровоградська області з 50 тисячами.


Потреба у будівництві

За словами Івана Салія, потреба у будівництві в Україні безмежна.

У перерахунку на одну особу в середньому по Україні ввели в експлуатацію 0,22 квадратних метрів на людину. А необхідно будувати 0,5-0,7 квадратних метрів на особу.

При цьому в Україні 7,1 млн (42%) домогосподарств забезпечені житловою площею менше 13,65 м2. А 1,7 млн домогосподарств мають на одну особу менше 7,5 м2 житлової площі.


У селі і в місті

За місцем будівництва в експлуатацію прийнято житла у 2015 році 7,465 млн квадратних метрів у міських поселеннях і 3,759 млн — у сільській місцевості. (У 2014: 6,645 млн у містах і 3,096 у селах). За три місяці 2016 року: 1,108 млн у містах і 640 тисяч квадратних метрів у селах.


Проблеми старого житла

Ще одна проблема, на якій наголошують будівельники — реновація житла.

З усього обсягу будівельних робіт тільки 7-8% — на ремонт, — наголосив Іван Салій.

«Ми взагалі не ремонтуємо житло. Навіть на дорогах робимо хоча б латки. Все сучасне житло і будівництво, якщо воно не халтура — є енергоефективним, із застосуванням сучасних технічних рішень і технологічних матеріалів. Головна проблема — що робити зі старим житловим фондом», — пояснив він.

Іван Салій зауважив, що у Європі цю проблему вже вирішили, а у нас ще й не починали. Так у Англії кошти на будівництво виділяються навпіл: 50% на нове будівництво, 50% — на реновацію старого житла. У Німеччині 36 мільярдів євро виділяють на нове будівництво, 93 мільярди — на реновацію.

У підсумку виходить, що те, що будують в Україні — просто мізер у порівнянні з потребами.

«Якщо подивитись на обсяги будівництва, то у нас це 1,8 мільярда євро. У Польщі – 36 мільярдів. У Польщі менше населення? У Туреччині – 28 мільярдів обсяги будівництва. Ми взагалі нічого не будуємо», — підсумував Іван Салій.

Джерело: Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів
Автор: Яніна Ткачук

Комментарии запрещены.

Огнеупорные материалы